Ρητό της ημέρας :  Η Αγία Γραφή είναι το βάθρο της προόδου και του πολιτισμού.   ΟΥΙΛΣΟΝ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ)
ΑΡΘΡΑ

Κλείσιμο ΑΘΕΙΣΜΟΣ-ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΑΙΡΕΣΕΙΣ-ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ-ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Κλείσιμο ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

Κλείσιμο ΑΡΧΑΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΠΑΤΕΡΕΣ -ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κλείσιμο ΒΙΟΗΘΙΚΗ

Κλείσιμο ΓΑΜΟΣ-ΣΧΕΣΕΙΣ-ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Κλείσιμο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ -ΕΞΕΛΙΞΗ

Κλείσιμο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Κλείσιμο ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ-ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ/ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Κλείσιμο ΙΣΛΑΜ

Κλείσιμο ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ-ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ

Κλείσιμο ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΑ-ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Κλείσιμο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΦΥΣΗ

Κλείσιμο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κλείσιμο ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ-ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

   επισκέπτες

   επισκέπτες online

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΡΧΑΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΠΑΤΕΡΕΣ -ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Ο ΑΝΘΩΝΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

Ο ΑΝΘΩΝΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

 • Εάν είμαστε ενάρετοι, θα υπάρχει μεταξύ μας και η αγάπη. Διότι από την αγάπη προέρχεται η αρετή και από την αρετή πάλι η αγάπη.
 • Εκείνος που έχει την αγάπη δεν ζηλεύει τον άλλον, διότι τα καλά του, θεωρεί δικά του καλά. Έτσι η αγάπη, σιγά-σιγά, μεταβάλλει τον τρόφιμό της σε άγγελο. Διότι, αφού με την αγάπη, απαλλάχτηκε από το θυμό, το φθόνο και κάθε τυρρανικό πάθος, αυτός εξήλθε από την ανθρώπινη φύση και "εισήλθε" στη φύση των αγγέλων.
 • Την αναγκαιότητα της αγάπης διδασκόμαστε όχι μόνο από το Λόγο του Θεού, αλλά και από τα έργα Του. Ένα τέτοιο μάθημα είναι ο τρόπος της δημιουργίας μας. Ο Θεός δημιουργώντας τον πρώτο άνθρωπο, καθόρισε να προέλθουν απ' αυτόν όλοι οι άλλοι, για να θεωρούμαστε όλοι σαν ένας άνθρωπος και να ενδυόμαστε με την αγάπη.
 • Η αγάπη εμφανίζει τον πλησίον ως άλλον εαυτόν σου, και σε διδάσκει να χαίρεσαι με την ευτυχία εκείνου, σα να είναι δική σου, και να λυπάσαι για τα δυστυχήματά του όπως και για τα δικά σου.
 • Δεν υπάρχει φρούριο τόσο αρραγές, κτισμένο με ογκόλιθους σφικτοδεμένους, και απόρθητο στους εχθρούς, όσο είναι σύνολο ανθρώπων που αγαπάνε αλλήλους, και που συνδέονται στενά με ομοφροσύνη.
 • Ο υπό της αγάπης εμπνεόμενος, δεν θέλει μόνο να διατάσσει αλλά και να διατάσσεται. Χαίρεται περισσότερο, όταν διατάσσεται, παρά όταν αυτός διατάσσει. Προτιμά να παρέχει εκδουλεύσεις παρά να λαμβάνει. Επιθυμεί να οφείλει, παρά να του οφείλουν...
 • Ο θαυμαστός δάσκαλος [απ.Παύλος] έκαμε την προτροπή "μηδενί μηδέν οφείλετε" και προσέθεσε "ειμή το να αγαπάτε αλλήλους", για να μας διδάξει ότι έτσι εξοφλείται η όλη οφειλή μας, αλλά το χρέος μας παραμένει διαρκώς ανεξόφλητο.
 • Γιατί [ο Ιησούς] την ονομάζει εντολήν καινήν, αφού και στην παλαιά νομοθεσία υπήρχε; Διότι την έδωσε κατά νέον τρόπον. Γι' αυτό προσέθεσε: "καθώς ηγάπησεν ημάς". Η αγάπη μου, λέγει προς εσάς, δεν είναι απόδοση οφειλής, για προηγηθέντα κατορθώματά σας, διότι εγώ πρώτος σας αγάπησα.
 • Ο Χριστός ως γνώρισμα των μαθητών Του έθεσε όχι την διενέργεια θαυμάτων, αλλά την μεταξύ τους αγάπη. Είναι λοιπόν άξιος μεγαλύτερης τιμής ο έχων αγάπη από εκείνον που ανασταίνει νεκρούς. Διότι η νεκρανάστασις, ως θαύμα, εξαρτάται αποκλειστικά από τη θεία χάρη, ενώ η αγάπη, από την ευσεβή προαίρεση και τον ζήλο εκάστου.
 • Με την προς τους εχθρούς αγάπη, θα γίνουμε όμοιοι με τον Θεό και όχι αν κάνουμε θαύματα...Τότε δε θα είμαστε κατώτεροι του Παύλου και του Πέτρου, ούτε κανενός άλλου από εκείνους που ανέστησαν πλήθος νεκρών, έστω κι αν δεν μπορέσουμε ούτε τον πυρετό ενός αγνώστου να θεραπεύσουμε.
 • Αγάπα τον εχθρό σου. Τούτο θα ωφελήσει όχι εκείνον αλλά εσένα, διότι θα σε κάνει όμοιο με τον Θεό. Εκείνος από την αγάπη σου δεν κερδίζει τίποτε το σπουδαίο, ενώ συ αγαπώντας τον συνάνθρωπό σου εξομοιώνεσαι προς τον Θεό.
 • Η αγάπη έχει το μοναδικό πλεονέκτημα ότι δεν συνοδεύεται όπως οι άλλες αρετές με ορισμένες κακίες. Η ακτημοσύνη π.χ. είναι πολλές φορές ενωμένη με την υπερηφάνεια, η ευγλωττία με την φιλοδοξία, ο ταπεινόφρων, λόγω ακριβώς της ταπεινοφροσύνης του, πολλές φορές έχει εσωτερικά υψηλοφροσύνη. Αυτά όμως δεν υπάρχουν στην αγάπη, γιατί κανείς δεν εξεγείρεται κατά εκείνου που αγαπά.
 • Όπως η μέλισσα συλλέγει από τα διάφορα άνθη την γύρη και την φέρνει στην κυψέλη, το ίδιο και η αγάπη κάνει. Συναθροίζει από παντού τα καλά και τα χύνει στην ψυχή, η οποία την έχει.
 • Από κάθε τείχος ισχυρότερη, και από κάθε είδος διαμαντιού ή άλλου μετάλλου είναι δυνατότερη η αγάπη. Δεν την καταβάλλει ούτε ο πλούτος, ούτε η φτώχεια, ή μάλλον, όταν αυτή επικρατεί, εκεί δεν υπάρχει ούτε φτώχεια, ούτε πλούτος, αλλά μόνο τα καλά και των δύο τούτων. Από τον πλούτο η φτώχεια παίρνει τα αναγκαία προς συντήρηση μέσα, ο δε πλούτος από την φτώχεια την έλλειψη φροντίδων. Έτσι εκλείπουν και οι φροντίδες του πλούτου και οι φόβοι της φτώχειας.

Επιλογή κειμένων: Δ.Κ.Τ.


Ημερομηνία καταχώρησης : 04/02/2009 @ 06:19
Τελευταία ενημέρωση : 04/02/2009 @ 06:19
Κατηγορία : ΑΡΧΑΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΠΑΤΕΡΕΣ -ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η σελίδα διαβάστηκε 2557 φορές


Print preview Print preview     Τυπώστε την σελίδα Τυπώστε την σελίδα


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Εγγραφείτε στην Ομάδα Αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ για να μπορώ να σας ενημερώνω για ενδιαφέροντα χριστιανικά άρθρα, επιλεγμένες ειδήσεις χριστιανικού ενδιαφέροντος, όπως και για νέες κυκλοφορίες χριστιανικών βιβλίων και μοναδικών προσφορών.
Η λίστα αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ανήκει στις ιστοσελίδες www.diakrisis.gr και www.christianbook.gr. Αφού εγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε μπορείτε να διαγραφείτε εύκολα και απλά.
Όσοι εγγραφείτε θα λάβετε ως δώρο το θαυμάσιο βιβλίο ΓΙΑΤΙ Η ΒΙΒΛΟΣ ΥΠΕΡΕΧΕΙ σε pdf. Μετά την εγγραφή σας θα μπορείτε να το κατεβάσετε από την κατηγορία ΑΡΧΕΙΑ της ομάδας αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: http://groups.google.gr/group/erevnitis?hl=el.
Για να εγγραφείτε εύκολα και γρήγορα στείλτε κενό email στο erevnitis+subscribe@googlegroups.com και αυτόματα θα εγγραφείτε. :

Ομάδες Google
diakrisis
Επισκεφτείτε την παρούσα ομάδα


ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ
Επισκεφτείτε το ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Πατήστε ΕΔΩ για το Ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Μιλάμε για τον ζωντανό Ιησού Χριστό!
^ Πάνω ^