Ρητό της ημέρας :  Μεγάλος γκρεμός και βάραθρο βαθύ είναι η άγνοια της Γραφής.   ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ΑΡΘΡΑ

Κλείσιμο ΑΘΕΙΣΜΟΣ-ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΑΙΡΕΣΕΙΣ-ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ-ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Κλείσιμο ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

Κλείσιμο ΑΡΧΑΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΠΑΤΕΡΕΣ -ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κλείσιμο ΒΙΟΗΘΙΚΗ

Κλείσιμο ΓΑΜΟΣ-ΣΧΕΣΕΙΣ-ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Κλείσιμο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ -ΕΞΕΛΙΞΗ

Κλείσιμο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Κλείσιμο ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ-ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ/ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Κλείσιμο ΙΣΛΑΜ

Κλείσιμο ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ-ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ

Κλείσιμο ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΑ-ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Κλείσιμο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΦΥΣΗ

Κλείσιμο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κλείσιμο ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ-ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

   επισκέπτες

   επισκέπτες online

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ - Η ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ Ή Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑΜΙΑ;

Η Ερυθρά Θάλασσα ή η Θάλασσα με τα Καλάμια [1];

 Για πολλά χρόνια οι λόγιοι έχουν διαφωνήσει σχετικά με το ποια ήταν η θάλασσα που διέσχισαν οι Ισραηλίτες και συνεπώς, για την τοποθεσία όπου πνίγηκε ο στρατός του Φαραώ. Τρεις διαδρομές έχουν προταθεί για την Έξοδο και συνεχίζουν να βρίσκονται υπό συζήτηση.

 Μερικοί πιστεύουν ότι ο δρόμος των Ισραηλιτών, τους οδήγησε βόρεια προς τα παράλια και ότι η «θάλασσα» που διέσχισαν ήταν μέρος της Λίμνης Σιρβωνίδος (Sirbonis), ενός ορμίσκου ή κόλπου της Μεσογείου, μετά τη διάβαση του οποίου έστρεψαν την πορεία τους προς τα νότια, μπαίνοντας στη χερσόνησο του Σινά.

   Άλλοι έχουν υιοθετήσει την άποψη ότι οι Ισραηλίτες ακολούθησαν κεντρική πορεία και διέσχισαν μια ρηχή λίμνη βόρεια της Ερυθράς Θάλασσας (Red Sea), που λέγεται “The Reed Sea” (η Θάλασσα με τα Καλάμια). Ο όρος στα Εβραϊκά είναι “yam suph”. “Yam” σημαίνει «θάλασσα» και “suph” γενικά θεωρείται ότι σημαίνει «καλάμια», «βούρλα» ή πιθανώς «φύκια». Αυτός είναι ο λόγος που μερικές μεταφράσεις   της Βίβλου το αποδίδουν ως «η Θάλασσα των Καλαμιών» (The Sea of Reeds) ή «η Καλαμοθάλασσα» (Reed Sea), αντί του «η Ερυθρά Θάλασσα» (The Red Sea). (Βλ. Έξοδ.ιε:4, στην Αναθεωρημένη Επίσημη Μετάφραση, στη Νέα Αμερικανική Βίβλο και στη Βίβλο της Ιερουσαλήμ – Revised Standard Version, New American Bible and Jerusalem Bible.)

 Μερικοί μελετητές προτιμούν τη μετάφραση «Θάλασσα με τα Καλάμια» (Reed Sea), σημειώνοντας ότι οι λίμνες βόρεια της Ερυθράς Θάλασσας αφθονούν σε καλάμια. Συνήθως, περιγράφουν έναν από αυτούς τους ρηχούς όγκους νερού ως την τοποθεσία που οι Ισραηλίτες διέσχισαν, αλλά υποστηρίζουν ότι οι Αιγύπτιοι, με τα βαριά τους άρματα, κόλλησαν στον βούρκο και με κάποιον τρόπο πνίγηκαν.

   Άλλοι μελετητές προτιμούν μια νότια πορεία, υποδεικνύοντας σε στοιχεία που πιστεύουν ότι αποδεικνύουν ότι “yam suph” μπορεί να σημαίνει «θάλασσα στην άκρη του κόσμου», όπως κάποιοι τη φαντάζονται να υπήρξε. Ο καθηγητής Θεολογίας Bernard F. Batto υποστηρίζει τα ακόλουθα: «Αυτό που αποκαλούμε Ερυθρά Θάλασσα, εθεωρείτο από τους αρχαίους ως η θάλασσα στην άκρη του κόσμου. Κατά αρκετά ενδιαφέροντα τρόπο, οι Έλληνες έδιναν το όνομα Ερυθρά Θάλασσα όχι μόνο στη δικιά μας Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και στον Ινδικό Ωκεανό και, αργότερα, όταν τον ανακάλυψαν, ακόμα και στον Περσικό Κόλπο. Ο όρος “yam suph” κατέληξε να αναφέρεται στην Ερυθρά Θάλασσα, επειδή, όπως άλλοι αρχαίοι λαοί, οι Ισραηλίτες δεν έκαναν διάκριση ανάμεσα στην Ερυθρά Θάλασσα και σε ωκεανούς που βρισκόντουσαν πιο μακριά, προς τον νότο. Σύμφωνα με τον δικό τους τρόπο σκέψης, η Ερυθρά Θάλασσα – η “yam suph”- ήταν η θάλασσα στην άκρη της γης.» (Επιθεώρηση της Βιβλικής Αρχαιολογίας – Biblical Archaeology Review – Ιούλιος-Αύγουστος 1984, σελ.59)

   Σε άλλες βιβλικές παραπομπές, “yam suph” σημαίνει Ερυθρά Θάλασσα ή οι όρμοι της, ο Κόλπος του Σουέζ και ο Κόλπος της Άκαμπα. Στο Α’ Βασιλ.θ:26, διαβάζουμε: «Έκαμε δε στόλον ο βασιλεύς Σολομών εν Εσιών-γάβερ, ήτις είναι πλησίον της Αιλώθ, επί το χείλος της Ερυθράς θαλάσσης [yam suph], εν τη γη Εδώμ.» Εάν επρόκειτο για κάποια βαλτώδη λίμνη κοντά στην Αίγυπτο, θα ήταν βεβαίως παράξενο σημείο για να δημιουργήσει ο Σολομώντας τον μεγάλο του στόλο. Οι γεωγράφοι όμως γνωρίζουν ότι η Αιλώθ είναι ένα λιμάνι στο πιο βόρειο άκρο του Κόλπου της Άκαμπα.

   Παρατηρήστε επίσης στο κεφάλαιο λγ’ του βιβλίου των Αριθμών, που αναφέρει τις στάσεις που έκαναν οι Ισραηλίτες μέσα στην έρημο του Σινά. Μετά που διέσχισαν «τη θάλασσα», στρατοπέδευσαν στη Μερρά και μετά, στην Αιλείμ. Και «σηκωθέντες από Αιλείμ, εστρατοπέδευσαν παρά την Ερυθράν θάλασσαν [yam suph]» (εδάφιο 10). Πώς μπορούσαν να έχουν διασχίσει μια «θάλασσα από καλάμια» και, μετά από πολλές μέρες ταξιδιού, να στρατοπεδεύουν ακόμα δίπλα σε αυτήν την ίδια «θάλασσα από καλάμια»; Κανένας όγκος νερού στην περιοχή εκτός από την Ερυθρά Θάλασσα, δεν θα ήταν αρκετός, για να έχουν ταξιδέψει τόσο μεγάλο διάστημα οι Ισραηλίτες και να βρίσκονται ακόμα κοντά στην ακτή της. Άλλες αναφορές που υποστηρίζουν την άποψη για το ότι πρόκειται για την Ερυθρά Θάλασσα, βρίσκονται στους Αριθμούς κα:4 και στον Ιερεμία μθ:21.

Ποια διαδρομή ακολούθησαν οι Ισραηλίτες και σε ποιο σημείο διέσχισαν τη θάλασσα; Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Όμως, ένας συγγραφέας διαφόρων έργων σχετικά με τη Βιβλική ιστορία, προβάλλει την ακόλουθη προοπτική: «Η διέλευση του λαού Ισραήλ ... δεν μπορεί να εξηγηθεί ως μια πορεία ‘τσαλαβουτήματος’ μέσα σε έναν βάλτο. Απαιτούνταν μια ισχυρή ενέργεια του Θεού, μια ενέργεια τόσο σημαντική και σε πεδίο δράσεως και σε νόημα, που αιωνίως μετά από αυτήν, στην ιστορία του Ισραήλ αποτελούσε το παράδειγμα έναντι του οποίου εκτιμούνταν όλο το λυτρωτικό και σωτήριο έργο Του.» (Eugene Merrill, Kingdom of Priests-ΒασίλειοΙερέων, Baker Book House, Grand Rapids, 1987, σελ.66)

 
 
Mario Seiglie
 

 

Μετάφραση κατόπιν αδείας από το περιοδικό GOOD NEWS.[1] Σημείωση του μεταφραστή: Πρόκειται για κάποιο είδος λογοπαιγνίου με τις αγγλικές λέξεις “red” (ερυθρός) και “reed” (καλάμι).

   

Ημερομηνία καταχώρησης : 16/02/2009 @ 08:01
Τελευταία ενημέρωση : 16/02/2009 @ 08:01
Κατηγορία : ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ
Η σελίδα διαβάστηκε 2531 φορές


Print preview Print preview     Τυπώστε την σελίδα Τυπώστε την σελίδα


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Εγγραφείτε στην Ομάδα Αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ για να μπορώ να σας ενημερώνω για ενδιαφέροντα χριστιανικά άρθρα, επιλεγμένες ειδήσεις χριστιανικού ενδιαφέροντος, όπως και για νέες κυκλοφορίες χριστιανικών βιβλίων και μοναδικών προσφορών.
Η λίστα αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ανήκει στις ιστοσελίδες www.diakrisis.gr και www.christianbook.gr. Αφού εγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε μπορείτε να διαγραφείτε εύκολα και απλά.
Όσοι εγγραφείτε θα λάβετε ως δώρο το θαυμάσιο βιβλίο ΓΙΑΤΙ Η ΒΙΒΛΟΣ ΥΠΕΡΕΧΕΙ σε pdf. Μετά την εγγραφή σας θα μπορείτε να το κατεβάσετε από την κατηγορία ΑΡΧΕΙΑ της ομάδας αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: http://groups.google.gr/group/erevnitis?hl=el.
Για να εγγραφείτε εύκολα και γρήγορα στείλτε κενό email στο erevnitis+subscribe@googlegroups.com και αυτόματα θα εγγραφείτε. :

Ομάδες Google
diakrisis
Επισκεφτείτε την παρούσα ομάδα


ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ
Επισκεφτείτε το ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Πατήστε ΕΔΩ για το Ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Μιλάμε για τον ζωντανό Ιησού Χριστό!
^ Πάνω ^