Ρητό της ημέρας :  Η ανάσταση του Χριστού είναι το πιο έγκυρο και μαρτυρημένο γεγονός της αρχαίας ιστορίας.   ΓΡΕΡΕΡ, Ιστορικός
ΑΡΘΡΑ

Κλείσιμο ΑΘΕΙΣΜΟΣ-ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΑΙΡΕΣΕΙΣ-ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ-ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Κλείσιμο ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

Κλείσιμο ΑΡΧΑΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΠΑΤΕΡΕΣ -ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κλείσιμο ΒΙΟΗΘΙΚΗ

Κλείσιμο ΓΑΜΟΣ-ΣΧΕΣΕΙΣ-ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Κλείσιμο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ -ΕΞΕΛΙΞΗ

Κλείσιμο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Κλείσιμο ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ-ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ/ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Κλείσιμο ΙΣΛΑΜ

Κλείσιμο ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ-ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ

Κλείσιμο ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΑ-ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Κλείσιμο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΦΥΣΗ

Κλείσιμο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κλείσιμο ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ-ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

   επισκέπτες

   επισκέπτες online

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ-ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ - Ο ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ Γ΄ ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ

Ο ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ Γ΄ ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ

           Κάποιοι συμπατριώτες μας που μερικοί εξ αυτών θεωρούν ότι είναι χριστιανοί, δυστυχώς εμφορούνται από αντιεβραϊκά αισθήματα και πεποιθήσεις. Αυτό το εκφράζουν σε κάθε ευκαιρία σχετικής συζήτησης, όπου εκδηλώνουν ένα αντι-Εβραϊκό μένος, θεωρώντας πώς για όλα τα κακά φταίνε οι Εβραίοι, ή ότι το να είναι κανείς Εβραίος είναι μεμπτό. Βεβαίως δεν μιλάμε για την θεολογική διαφωνία με τους Εβραίους ή την Ιουδαϊκή θρησκεία, κάτι που βεβαίως είναι θεμιτό, αν δεν έχουμε μίσος στην καρδιά μας.

           Θα εξετάσουμε μερικά εδάφια από την Αγία Γραφή που έχουν σχέση με το θέμα του αντισημιτισμού ή αντι-Εβραϊσμού, αλλά και με τον πρόδρομο του Ναζισμού. Ο λόγος που θα εξετάσουμε αυτή την ιστορία της Βίβλου, είναι διότι βρίσκουμε πολλά κοινά σημεία με ρατσιστικές ιδέες φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους που κυκλοφορούν σήμερα καθώς και με την πρόσφατη ιστορία του Ναζιστικού Ολοκαυτώματος των Εβραίων.

Η ιστορία αυτή προέρχεται από το Γ΄ Μακκαβαίων, ένα βιβλίο που ανήκει στην Αγία Γραφή. Διότι η αρχαία Εκκλησία το κατέταξε στην Αγία Γραφή μαζί με τα άλλα δύο βιβλία των Μακκαβαίων με τον ΠΕ΄ κανόνα των Αγίων Αποστόλων (κανόνας επικυρωμένος από την Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδο). Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η Καινή Διαθήκη κάνει έμμεση αναφορά στα βιβλία των Μακκαβαίων όταν αναφέρει στο Εβραίους 11:35 ένα είδος βασανιστηρίου, τον τυμπανισμό, που υπέστησαν κάποιοι ήρωες της Παλαιάς Διαθήκης. Ενώ στα μόνα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης όπου αναφέρεται αυτό το είδος βασανισμού, είναι τα βιβλία των Μακκαβαίων! Είναι φανερό ότι από εκεί έλκει την αναφορά της η Καινή Διαθήκη (δείτε Γ΄ Μακκαβαίων 3:27).

            ΚατΆ αρχήν στο Γ΄ Μακκαβαίων 3:3 διαβάζουμε για την αγάπη των Εβραίων προς τους Έλληνες βασιλιάδες: «Οι Ιουδαίοι έτρεφαν αμείωτη αγάπη και αφοσίωση στους Έλληνες βασιλιάδες» (Δημοτική Μετάφραση Βιβλ.Εταιρίας). Αυτό δείχνει ότι οι Εβραίοι δεν μισούσαν τους Έλληνες, όπως μερικοί λανθασμένα θεωρούν.

            Στη συνέχεια βλέπουμε ότι λόγω του ιδιαίτερου τρόπου ζωής που τους κατευθύνει η θρησκεία τους, οι υπόλοιποι τους παρανόησαν και σχημάτισαν λανθασμένες εντυπώσεις για τους Εβραίους:

«Επειδή όμως σέβονταν το Θεό και ζούσαν σύμφωνα με το νόμο του, αρνούνταν να φάνε τα φαγητά που έτρωγαν όλοι οι άλλοι. ΓιΆ αυτό πολλοί δεν τους συμπαθούσαν. Επειδή όμως διακρίνονταν για την καλή και δίκαιη συμπεριφορά τους προς όλους τους ανθρώπους, είχαν αποκτήσει την εκτίμηση των εθνικών. Βέβαια, οι φανατικοί εθνικοί δε λάμβαναν καθόλου υπόψη τους την πανθομολογούμενη καλή διαγωγή των Ιουδαίων. Έτσι για να εξηγήσουν την άρνησή τους να προσκυνήσουν το βασιλιά και με την αποχή τους από ορισμένες τροφές, διέδιδαν ότι οι Ιουδαίοι δεν ήταν φιλικοί προς το βασιλιά ούτε προς τον στρατό αλλά ήταν εχθροί και αντίθετοι σε κάθε βασιλική ενέργεια. Υπήρχε, λοιπόν, μεγάλη δυσφήμιση εναντίον των Ιουδαίων της υπαίθρου» (Γ΄ Μακκαβαίων 3: 4-7). Αυτό γίνεται και σήμερα από ανθρώπους με ελλιπή γνώση του Ιουδαϊσμού, που κατηγορούν τους Εβραίους για πράξεις που απορρίπτει η θρησκεία τους, όπως π.χ. ότι δήθεν πίνουν…αίμα χριστιανόπουλων το Πάσχα ή παρανοώντας τους πιστεύουν ότι συνωμοτούν ενάντια στον Ελληνισμό ή την ανθρωπότητα! Οι λαϊκές προκαταλήψεις κατά των Εβραίων, μπορεί να οδηγήσουν σε φρικαλεότητες και βίαιους διωγμούς εναντίον τους, όπως έγινε και στο παρελθόν, ιδιαίτερα στην Δυτική Ευρώπη.

            Στην ιστορία που διαβάζουμε, βλέπουμε ότι ο βασιλιάς Πτολεμαίος ο Δ΄ ο Φιλοπάτορας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου έβγαλε διάταγμα για την σύλληψη όλων των Εβραίων της χώρας, τον βασανισμό τους και τελικά την θανάτωσή τους: «Σας διατάζω, λοιπόν, αμέσως μόλις λάβετε την επιστολή αυτή, να μου στείλετε σιδηροδέσμιους μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους όσους Ιουδαίους ζουν ανάμεσά σας. Θα τους υποβάλλετε σε εξευτελισμούς και βασανιστήρια, ώστε να οδηγηθούν σε φοβερό, ατιμωτικό θάνατο, όπως ταιριάζει στους εχθρούς μας. Πιστεύω πως όταν όλοι αυτοί τιμωρηθούν μαζικά, από τότε και μετά η θέση του κράτους μας θα γίνει σαφώς ασφαλέστερη και πολύ καλύτερη» (Γ΄ Μακκαβαίων 3:25-26). Και ο λόγος που διέταξε αυτό ο Πτολεμαίος ήταν διότι πίστευε ότι εξοντώνοντας τους Εβραίους το κράτος του θα γίνει ασφαλέστερο και καλύτερο! Αυτή η νοοτροπία θυμίζει έντονα την Ναζιστική μανία κατά των Εβραίων, διότι θεωρούσαν οι Ναζί ότι το κράτος τους θα ευημερήσει εξαφανίζοντας τον εβραϊκό λαό. Και γιΆ αυτό άλλωστε προχώρησαν στο Ολοκαύτωμα. Αυτό δείχνει πόσο επικίνδυνες μπορεί να γίνουν οι ρατσιστικές και αντιεβραϊκές ιδέες σε κάποια περίοδο της ιστορίας.

Στη συνέχεια έχουμε την ίδια στάση με τους Ναζιστές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε σχέση με όσους θελήσουν να κρύψουν ή να βοηθήσουν τους Εβραίους να σωθούν: «Όποιος κρύψει κάποιον Ιουδαίο, είτε γέρο είτε μικρό παιδί ακόμα και βρέφη που θηλάζουν, θα πεθάνει με φοβερά βασανιστήρια, με τυμπανισμό, αυτός και όλη η οικογένειά του» (Γ΄ Μακκαβαίων 3:27).

Ενώ θα υπήρχε και ολοσχερής καταστροφή του μέρους όπου κρύβονταν οι Εβραίοι: «Κάθε τόπος γενικά, όπου θα ανακαλυφθεί να κρύβεται κάποιος Ιουδαίος, θα ερημωθεί, θα καεί και θα είναι για πάντα άχρηστος σε κάθε άνθρωπο και για κάθε χρήση» (Γ΄ Μακκαβαίων 3:29).

            Ακόμη υπήρχε επιβράβευση για τον χαφιεδισμό, δηλαδή για όποιους καταγγείλουν πού κρύβονται οι Εβραίοι: «Όποιος όμως θελήσει να καταγγείλει έναν πιστό Ιουδαίο, θα πάρει την περιουσία του καταγγελλομένου κι από το βασιλικό θησαυροφυλάκιο δύο χιλιάδες δραχμές. Επίσης θα τιμηθεί με την ελευθερία του» (Γ΄ Μακκαβαίων 3:28). Θα κέρδιζαν την εβραϊκή περιουσία συν την βασιλική έξτρα αμοιβή προδίδοντας τους Εβραίους! Μήπως παρόμοια πράγματα δεν έγιναν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους χαφιέδες των Γερμανών;

            Στην ιστορία που διαβάζουμε βλέπουμε ακόμα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους Εβραίους: «Όταν έφτασαν σΆ έναν τόπο που ονομαζόταν Σχεδία και τελείωσε το ταξίδι όπως είχε καθορίσει ο βασιλιάς, δόθηκε διαταγή να τους κλείσουν στον ιππόδρομο που ήταν μπροστά από την πόλη και περιβαλλόταν από μια ψηλή μάντρα. Ο χώρος ήταν κατάλληλος για παραδειγματική τιμωρία. Όλοι όσοι έρχονταν προς την πόλη και όσοι έβγαιναν προς την ύπαιθρο έβλεπαν το θέαμα. Στους εγκλείστους δεν επιτρεπόταν να επικοινωνούν με τους στρατιώτες ούτε γενικά να βγαίνουν από τη μάντρα» (Γ΄ Μακκαβαίων 4:11).

            Έχουμε επίσης αναλυτική απογραφή όλων των Εβραίων, όπως κάνανε και οι Ναζί, προκειμένου να μην τους ξεφύγει κανείς: «Διέταξε ακόμη να καταγραφούν όλοι οι Ιουδαίοι ονομαστικώς, όχι για να εργαστούν στα καταναγκαστικά έργα, όπως είχε διαδοθεί αρχικά, αλλά, αφού βασανιστούν με τα διατεταγμένα βασανιστήρια, να εξολοθρευτούν μέσα σε μια μέρα» (Γ΄ Μακκαβαίων 4:14). ¶λλη σύμπτωση με τον Ναζισμό, βλέπουμε και στην φήμη που είχε βγάλει ο Πτολεμαίος ο Δ΄ για να καταγράψει τους Εβραίους: Είχε διαδώσει πως η απογραφή των Εβραίων γίνονταν για να εργαστούν σε καταναγκαστικά έργα, ενώ ο αληθινός σκοπός ήταν η εξόντωσή τους! Παρόμοια ψέματα με τους Ναζί!

            Όμως η απογραφή απέτυχε να ολοκληρωθεί! Και φανταστείτε ποιους θεώρησε ο βασιλιάς ότι κρύβονται πίσω από την αποτυχία; Μα τους ίδιους τους Εβραίους, που πίστεψε ότι δωροδόκησαν τους αξιωματούχους του! «Ο βασιλιάς κατηγόρησε τότε τους στρατηγούς με σκληρότητα ότι είχαν δωροδοκηθεί για να μηχανευθούν τη ματαίωση της απογραφής. Τελικά όμως, όταν αυτοί του απέδειξαν ότι ακόμα και το χαρτί και οι πέννες που χρησιμοποιούσαν για την καταγραφή είχαν τελειώσει, πείσθηκε απόλυτα. Αυτό βέβαια ήταν έργο της ακαταμάχητης φροντίδας Εκείνου που από τον ουρανό βοηθάει πάντοτε τους Ιουδαίους» (Γ΄ Μακκαβαίων 3:19-21). Αυτό θυμίζει τις συχνές αλλά ανυπόστατες και γελοίες κατηγορίες εναντίον των Εβραίων που ακούγονται και σήμερα, που πολλοί θεωρούν ότι για κάθε κακό ή συμφορά ή αναποδιά, φταίνε…οι Εβραίοι!

Αυτή η νοοτροπία βέβαια, δείχνει την προσπάθεια αποφυγής των δικών μας ευθυνών ως λαού, και ότι ως εύκολη λύση βρίσκουμε να ρίχνουμε το φταίξιμο σε…συνωμοσίες, στους Εβραίους, στους Αμερικάνους, στους Τούρκους, στους Ευρωπαίους κ.ο.κ. Αλλά θα πρέπει να σοβαρευτούμε, και να απορρίψουμε κάθε ιδεολόγημα ρατσιστικού ή φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους, και να αγαπήσουμε τον πλησίον μας όπως τον εαυτό μας, σύμφωνα με την διδασκαλία του Χριστού. Η Αγία Γραφή διδάσκει ενάντια στο φυλετικό μίσος και στις ρατσιστικές διακρίσεις: «οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ» (Γαλάτας 3:28). Εν Χριστώ Ιησού δεν υπάρχει διάκριση φυλών, όλοι είμαστε ίσοι, είτε Εβραίοι, είτε Έλληνες, είτε όποια άλλη εθνότητα ή φυλή κι αν είναι κανείς!

 
 
Μανώλης Καλομοίρης

Ημερομηνία καταχώρησης : 18/02/2009 @ 03:58
Τελευταία ενημέρωση : 18/02/2009 @ 03:58
Κατηγορία : ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ-ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ
Η σελίδα διαβάστηκε 2415 φορές


Print preview Print preview     Τυπώστε την σελίδα Τυπώστε την σελίδα


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Εγγραφείτε στην Ομάδα Αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ για να μπορώ να σας ενημερώνω για ενδιαφέροντα χριστιανικά άρθρα, επιλεγμένες ειδήσεις χριστιανικού ενδιαφέροντος, όπως και για νέες κυκλοφορίες χριστιανικών βιβλίων και μοναδικών προσφορών.
Η λίστα αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ανήκει στις ιστοσελίδες www.diakrisis.gr και www.christianbook.gr. Αφού εγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε μπορείτε να διαγραφείτε εύκολα και απλά.
Όσοι εγγραφείτε θα λάβετε ως δώρο το θαυμάσιο βιβλίο ΓΙΑΤΙ Η ΒΙΒΛΟΣ ΥΠΕΡΕΧΕΙ σε pdf. Μετά την εγγραφή σας θα μπορείτε να το κατεβάσετε από την κατηγορία ΑΡΧΕΙΑ της ομάδας αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: http://groups.google.gr/group/erevnitis?hl=el.
Για να εγγραφείτε εύκολα και γρήγορα στείλτε κενό email στο erevnitis+subscribe@googlegroups.com και αυτόματα θα εγγραφείτε. :

Ομάδες Google
diakrisis
Επισκεφτείτε την παρούσα ομάδα


ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ
Επισκεφτείτε το ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Πατήστε ΕΔΩ για το Ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Μιλάμε για τον ζωντανό Ιησού Χριστό!
^ Πάνω ^