Ρητό της ημέρας :  Η ανάσταση του Χριστού είναι το πιο έγκυρο και μαρτυρημένο γεγονός της αρχαίας ιστορίας.   ΓΡΕΡΕΡ, Ιστορικός
ΑΡΘΡΑ

Κλείσιμο ΑΘΕΙΣΜΟΣ-ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΑΙΡΕΣΕΙΣ-ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ-ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Κλείσιμο ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

Κλείσιμο ΑΡΧΑΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΠΑΤΕΡΕΣ -ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κλείσιμο ΒΙΟΗΘΙΚΗ

Κλείσιμο ΓΑΜΟΣ-ΣΧΕΣΕΙΣ-ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Κλείσιμο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ -ΕΞΕΛΙΞΗ

Κλείσιμο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Κλείσιμο ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ-ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ/ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Κλείσιμο ΙΣΛΑΜ

Κλείσιμο ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ-ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ

Κλείσιμο ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΑ-ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Κλείσιμο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΦΥΣΗ

Κλείσιμο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κλείσιμο ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ-ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

   επισκέπτες

   επισκέπτες online

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΘΕΙΣΜΟΣ-ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ - ΕΝΑΣ ΠΙΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ: G.W.Leibniz / Γ. Λάϊμπνιτς
 
ΕΝΑΣ ΠΙΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ: 
G.W.Leibniz / Γ. Λάϊμπνιτς

Διάσημος Γερμανός μαθηματικός και φιλόσο­φος (1646-1716). Ανακάλυψε ανεξάρτητα από τον Ι. Νεύτω­να τον απειροστικό λογισμό. Σε ηλικία 15 χρονών είχε μελετήσει τον Βάκωνα, τον Κέπλερ και άλλους μεγάλους. Σε ηλικία 19 ετών έγραψε πρωτότυπη μελέτη περί της εφαρμογής της μαθηματικής μεθόδου στη φιλοσοφία. Τελειοποίησε την αριθμομηχανή του Πασκάλ και έλυσε πολλά προβλήματα της γεωμετρίας και μηχανικής.

Πολυσχιδής, ασχολήθηκε με τη νομική,   την ιστορία, τη φιλοσοφία και τη θεολογία. Εργάσθηκε για την ένωση των Εκκλησιών, και εισήγαγε στη μεταφυσική τη λεγόμενη Μοναδολογία.

Σπουδαίο έργο του, το "Δοκίμιον Θεοδικίας περί της αγαθότητας του Θεού, της ελευθερίας του ανθρώπου και της προέλευσης του κακού" (1710).

Θεωρήθηκε ως ο πολυμαθέστερος μετά τον Αριστοτέλη. Γνωστό επίσης είναι και το περί­φημο τρίλημμά του, που παραθέτουμε πρώτο κατά σειρά από την επιλογή των λόγων του, καθώς και ο αφορισμός του "numerodeusimparigaudet" (= ο Θεός ευχαριστιέται με τους περιττούς αριθμούς) εκφράζοντας έτσι, την άποψη ότι ο κόσμος των μαθηματικών είναι προϊόν της δημιουργίας του Θεού. Σταχυολογήματα από τα έργα του:

  • Ο κόσμος που υπάρχει είναι ο άριστος των δυνατών κόσμων. Εάν ο κόσμος δεν ήταν άριστος, τούτο θα σήμαινε ότι ο Θεός ή δεν γνώριζε να τον κάνει άριστο, ή δεν ή­θελε, ή δεν μπορούσε. ΑλλΆ ο Θεός ως παντογνώστης γνώριζε, ως πανάγαθος ήθελε και ως παντοδύναμος μπορούσε. ¶ρα ο κόσμος είναι ο άριστος των δυνατών κό­σμων.
  • Μία αλήθεια δε θα μπορούσε να είναι ποτέ αντίθετη με τη λογική. Δεν υπάρχουν λό­γοι κατά της πίστης.
  • Αν η γεωμετρία αντιτίθονταν στα πάθη μας, δεν θα έλειπαν οι άνθρωποι που θ' αμφισβητούσαν τη θετικότητα των απο­δείξεων της!
  • Ο Ιησούς Χριστός αποκάλυψε στους αν­θρώπους το μυστήριο και τους θαυμα­στούς νόμους της Βασιλείας των Ουρανών και το μέγεθος της υπέρτατης ευτυχίας που ο Θεός προετοιμάζει γι' αυτούς που τον αγαπούν. Οι αρχαίοι φιλόσοφοι γνώρισαν πολύ λίγο αυτές τις σημαντικές αλήθειες. Μόνον ο Ιησούς Χριστός τις έχει εκφράσει με θεϊκή ωραιότητα και με έναν τρόπο τό­σο σαφή και τόσο οικείο που τις κατάλα­βαν και τα πιο απαίδευτα πνεύματα. Έτσι το Ευαγγέλιο του, άλλαξε τελείως την όψη των ανθρωπίνων πραγμάτων.
  • Ο Ιησούς Χριστός θείος ιδρυτής της καθα­ρότερης και φωτισμένης θρησκείας... θέ­λησε να μην είναι η θεότητα το αντικείμενο μόνο του φόβου και του σεβασμού μας, αλλ' ακόμη της αγάπης μας και της στοργής μας. Κατ' αυτόν τον τρόπο έκαμε τους ανθρώπους ευτυχείς εκ των προτέρων και τους έδινε εδώ στη γη, μια πρόγνωση της μέλλουσας μακαριότητας. Διότι δεν υπάρ­χει τίποτα τόσο ευχάριστο όσο το να αγαπά κανείς κάτι το οποίο είναι άξιο αγάπης... Αγάπη είναι η ψυχική διάθεση, που μας κάνει να βρίσκουμε ευχαρίστηση στις τελειότητες εκείνου που αγαπάμε. Δεν υπάρχει δε, τίποτε τελειότερο από τον Θεό, τίποτε πλέον αξιαγάπητο. Για να τον αγαπήσεις, αρκεί ν' ατενίσεις την τελειότητα του: πράγμα εύκολο, διότι βρίσκουμε μέσα μας τις δικές του ιδέες... Είναι ένας ωκεανός, από τον οποίο δεν έχουμε πάρει παρά σταγόνες. Υπάρχει μέσα μας κάποια δύναμη, κάποια γνώση, κάποια αγαθότητα· αλλ' αυτές υπάρχουν ολόκληρες μέσα στο Θεό. Η τάξη, οι αναλογίες, η αρμονία, μας ενθουσιάζουν· δείγματα τους είναι η ζωγραφική και η μουσική. Ο Θεός είναι όλη η τάξη, τηρεί την ακρίβεια των αναλογιών, κάνει την παγκόσμια αρμονία· "όλη η ωραιότητα του είναι μια έκχυση των ακτινών του".
 
Δ.Κ.Τ.

Ημερομηνία καταχώρησης : 19/02/2009 @ 04:50
Τελευταία ενημέρωση : 19/02/2009 @ 04:50
Κατηγορία : ΑΘΕΙΣΜΟΣ-ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ
Η σελίδα διαβάστηκε 2970 φορές


Print preview Print preview     Τυπώστε την σελίδα Τυπώστε την σελίδα


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Εγγραφείτε στην Ομάδα Αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ για να μπορώ να σας ενημερώνω για ενδιαφέροντα χριστιανικά άρθρα, επιλεγμένες ειδήσεις χριστιανικού ενδιαφέροντος, όπως και για νέες κυκλοφορίες χριστιανικών βιβλίων και μοναδικών προσφορών.
Η λίστα αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ανήκει στις ιστοσελίδες www.diakrisis.gr και www.christianbook.gr. Αφού εγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε μπορείτε να διαγραφείτε εύκολα και απλά.
Όσοι εγγραφείτε θα λάβετε ως δώρο το θαυμάσιο βιβλίο ΓΙΑΤΙ Η ΒΙΒΛΟΣ ΥΠΕΡΕΧΕΙ σε pdf. Μετά την εγγραφή σας θα μπορείτε να το κατεβάσετε από την κατηγορία ΑΡΧΕΙΑ της ομάδας αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: http://groups.google.gr/group/erevnitis?hl=el.
Για να εγγραφείτε εύκολα και γρήγορα στείλτε κενό email στο erevnitis+subscribe@googlegroups.com και αυτόματα θα εγγραφείτε. :

Ομάδες Google
diakrisis
Επισκεφτείτε την παρούσα ομάδα


ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ
Επισκεφτείτε το ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Πατήστε ΕΔΩ για το Ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Μιλάμε για τον ζωντανό Ιησού Χριστό!
^ Πάνω ^