Ρητό της ημέρας :  Η Αγία Γραφή είναι το βάθρο της προόδου και του πολιτισμού.   ΟΥΙΛΣΟΝ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ)
ΑΡΘΡΑ

Κλείσιμο ΑΘΕΙΣΜΟΣ-ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΑΙΡΕΣΕΙΣ-ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ-ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Κλείσιμο ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

Κλείσιμο ΑΡΧΑΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΠΑΤΕΡΕΣ -ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κλείσιμο ΒΙΟΗΘΙΚΗ

Κλείσιμο ΓΑΜΟΣ-ΣΧΕΣΕΙΣ-ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Κλείσιμο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ -ΕΞΕΛΙΞΗ

Κλείσιμο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Κλείσιμο ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ-ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ/ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Κλείσιμο ΙΣΛΑΜ

Κλείσιμο ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ-ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ

Κλείσιμο ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΑ-ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Κλείσιμο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΦΥΣΗ

Κλείσιμο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κλείσιμο ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ-ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

   επισκέπτες

   επισκέπτες online

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ - ΤΙΜΗ Ή ΛΑΤΡΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΟΤΟΚΟ;

tn_agios-spyridon-kai-latreia.jpgΤιμή ή λατρεία στους αγίους και την Θεοτόκο;

Η απάντηση είναι αυτονόητη όσον αφορά την Ορθόδοξη Εκκλησία, αφού σύμφωνα με την θεολογία των Πατέρων και των Οικουμενικών Συνόδων, η λατρεία ανήκει μόνο στον Θεό (Ματθ.4:10), ενώ στους αγίους και την Παναγία ανήκει μόνο ο σεβασμός και η τιμή (Παροιμίες 10:7 [Ο΄], Λουκάς 1:48). Δυστυχώς όμως έχουμε παρατηρήσει κάποιους Ορθόδοξους κληρικούς ή και λαϊκούς να εκφράζονται σε επίσημα έντυπα της Εκκλησίας ή σε εκκλησιαστικούς ραδιοσταθμούς με υπερβολικό ή και αιρετικό τρόπο για την Θεοτόκο και τους αγίους. Π.χ. η Μητρόπολη Κερκύρας εξέδωσε τόμο (δείτε αριστερά το εξώφυλλο) με τίτλο: ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ-Ο ΝΑΟΣ ΚΑΙ Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ! Ενώ το περιοδικό ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ της Μητρόπολης Σάμου τον Ιούλιο-Αύγουστο 2002 αναφέρει σε πρωτοσέλιδο μήνυμα του Μητροπολίτη Σάμου κ.Ευσεβίου με την ευκαιρία της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου: «Λατρεία και αφοσίωση προς το σεπτό πρόσωπο της Παναγίας, που υπήρξε η αιτία της σωτηρίας και της λυτρώσεως του ανθρωπίνου γένους, νιώθουμε και όλοι εμείς οι Σάμιοι, οι Ικάριοι και οι Φουρνιώτες». Το ορθόδοξο περιοδικό Ο ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε σχετικά: «Ομιληταί από τους εκκλησιαστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στο λεκανοπέδιο της Αττικής ακούσθηκαν να μιλούν για λατρεία της Παναγίας. Η Παναγία βεβαίως είναι το πιο χαριτωμένο, θεωμένο και τιμημένο πλάσμα του Θεού…Αλλά αντικείμενο λατρείας δεν είναι η Παναγία. Λατρεία ανήκει μόνο στο Θεό, τον Πατέρα, τον Υιό-Χριστό, και το ¶γιο Πνεύμα. Στην Παναγία ανήκει τιμή, και προσκύνησι με τιμητική και όχι λατρευτική έννοια…Ας προσέχουν λοιπόν οι ομιλούντες από τους εκκλησιαστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, και από άλλες βεβαίως θέσεις, να μη λέγουν πράγματα ανορθόδοξα, τα οποία ούτε ο Θεός, ούτε η Παναγία θέλει, δίνουν δε στους Προτεστάντες και στους Χιλιαστάς την αφορμή να μας κατηγορούν για Μαριολατρεία»(ΣΤΑΥΡΟΣ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006, σελ.124). Ασφαλώς όπως πλάνη είναι η προτεσταντική θέση απόρριψης της τιμής των αγίων και της Θεοτόκου, το ίδιο ή και χειρότερη πλάνη είναι όταν μερικοί ακούσια ή εκούσια –ακόμη και Επίσκοποι- ξεφεύγουν από τα όρια της Ορθόδοξης Θεολογίας και αποδίδουν λατρεία σε κτίσματα, αντί μόνο στον Τριαδικό Θεό! Μήπως η ίδια η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος πρέπει κάτι να κάνει γιΆ αυτό, ώστε να μην παροδηγούνται οι απλοί πιστοί ως προς την ορθόδοξη θέση;


Ημερομηνία καταχώρησης : 19/02/2009 @ 08:14
Τελευταία ενημέρωση : 19/02/2009 @ 08:14
Κατηγορία : ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ
Η σελίδα διαβάστηκε 3219 φορές


Print preview Print preview     Τυπώστε την σελίδα Τυπώστε την σελίδα


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Εγγραφείτε στην Ομάδα Αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ για να μπορώ να σας ενημερώνω για ενδιαφέροντα χριστιανικά άρθρα, επιλεγμένες ειδήσεις χριστιανικού ενδιαφέροντος, όπως και για νέες κυκλοφορίες χριστιανικών βιβλίων και μοναδικών προσφορών.
Η λίστα αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ανήκει στις ιστοσελίδες www.diakrisis.gr και www.christianbook.gr. Αφού εγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε μπορείτε να διαγραφείτε εύκολα και απλά.
Όσοι εγγραφείτε θα λάβετε ως δώρο το θαυμάσιο βιβλίο ΓΙΑΤΙ Η ΒΙΒΛΟΣ ΥΠΕΡΕΧΕΙ σε pdf. Μετά την εγγραφή σας θα μπορείτε να το κατεβάσετε από την κατηγορία ΑΡΧΕΙΑ της ομάδας αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: http://groups.google.gr/group/erevnitis?hl=el.
Για να εγγραφείτε εύκολα και γρήγορα στείλτε κενό email στο erevnitis+subscribe@googlegroups.com και αυτόματα θα εγγραφείτε. :

Ομάδες Google
diakrisis
Επισκεφτείτε την παρούσα ομάδα


ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ
Επισκεφτείτε το ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Πατήστε ΕΔΩ για το Ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Μιλάμε για τον ζωντανό Ιησού Χριστό!
^ Πάνω ^