Ρητό της ημέρας :  Η ανάσταση του Χριστού είναι το πιο έγκυρο και μαρτυρημένο γεγονός της αρχαίας ιστορίας.   ΓΡΕΡΕΡ, Ιστορικός
ΑΡΘΡΑ

Κλείσιμο ΑΘΕΙΣΜΟΣ-ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΑΙΡΕΣΕΙΣ-ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ-ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Κλείσιμο ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

Κλείσιμο ΑΡΧΑΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΠΑΤΕΡΕΣ -ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κλείσιμο ΒΙΟΗΘΙΚΗ

Κλείσιμο ΓΑΜΟΣ-ΣΧΕΣΕΙΣ-ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Κλείσιμο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ -ΕΞΕΛΙΞΗ

Κλείσιμο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Κλείσιμο ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ-ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ/ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Κλείσιμο ΙΣΛΑΜ

Κλείσιμο ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ-ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ-ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ

Κλείσιμο ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΑ-ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Κλείσιμο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΦΥΣΗ

Κλείσιμο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κλείσιμο ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ-ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ

Κλείσιμο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

   επισκέπτες

   επισκέπτες online

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΙΡΕΣΕΙΣ-ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ-ΘΕΟΛΟΓΙΑ - Ο ΙΗΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ;

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ;

  Κυκλοφορεί και στην Ελλάδα  η διδασκαλία του Μονταλισμού ή Μοναρχιανισμού, που αρνείται την διάκριση των τριών προσώπων της Θεότητας και υποστηρίζει ότι ο Ιησούς είναι ο Πατέρας, και ότι ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα είναι ουσιαστικά το ίδιο πρόσωπο που εμφανίζεται με διαφορετικό ρόλο.

 Ο Μονταλισμός εμφανίστηκε στο τέλος του δεύτερου αιώνα (180-200 μ.Χ.) και καταδικάστηκε από την αρχαία Εκκλησία ως αίρεση. 

Η διδασκαλία αυτή είναι αντίθετη με την Αγία Γραφή για τούς εξής λόγους:

1.       Οι Χαιρετισμοί στις Επιστολές της Καινής Διαθήκης διακρίνουν δύο πρόσωπα, τον Πατέρα και τον Υιό: Ρωμ.1:7, Α’ Κορ. 1:3, Β’ Ιωάν. 3.

2.       Ο Πατέρας και ο Υιός αποτελούν ΔΥΟ μάρτυρες: Ιωάν. 5:31-32, 8:16-18.

3.       Ο Πατέρας έστειλε τον Υιό, πράγμα που δείχνει ότι είναι δύο πρόσωπα: Ιωάν. 3:16-17, Α’ Ιωάν. 4:10.

4.       Ο Πατέρας και ο Υιός αγαπάνε ο ένας τον άλλον, μιλάνε και γνωρίζουν ο ένας τον άλλον: Ιωάν. 3:35, 5:20, 7:29, 8:55, 10:15, 11:41-42, 12:28, 14:31, 15:9, 17:23-26.

5.       Ο Ιησούς ήρθε από τον Πατέρα και μετά επέστρεψε στον ουρανό για να είναι πάλι μαζί με τον Πατέρα: Ιωάν. 3:13, 31, 6:33, 38, 41, 46, 51, 56-58, 62, 8:23, 42, 13:3, 16:27-28.

6.       Ο Ιησούς δεν είναι το Άγιο Πνεύμα, διότι το Άγιο Πνεύμα είναι ΑΛΛΟΣ Παράκλητος: Ιωάν. 15:26. Επίσης το Άγιο Πνεύμα έχει διαφορετικό εαυτό από τον Ιησού-Ιωάν.16:13-14.

7.       Ο Πατέρας δεν είναι το Άγιο Πνεύμα, διότι εκείνος το αποστέλνει: Ιωάν. 14:16.

Σχετικά με τα εδάφια Ματθαίος 28:19 και Πράξεις 2:38, που τα ερμηνεύουν με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηρίξουν πως το βάπτισμα πρέπει να γίνεται μόνο στο όνομα του Ιησού κι όχι στο όνομα του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1.       Η χρήση του οριστικού άρθρου πριν από κάθε όνομα, αποδεικνύει ότι το εδάφιο Ματθαίος 28:19  μιλάει για τρία διαφορετικά πρόσωπα.

2.       Στο εδάφιο Πράξεις 2:38 η φράση «στο όνομα του Ιησού» σημαίνει «με την εξουσία του Ιησού». Οι άνθρωποι βαπτίζονταν για να αφιερωθούν στον Ιησού Χριστό σύμφωνα με την εξουσία του Ιησού Χριστού. Οπότε το εδάφιο δεν εννοεί ότι τα λόγια «στο όνομα του Ιησού» ήταν ο λειτουργικός τύπος του βαπτίσματος.  Άλλωστε αυτό φαίνεται, διότι η φράση αυτή ΠΟΤΕ δεν επαναλαμβάνεται έτσι ακριβώς στις Πράξεις ή στην υπόλοιπη Καινή Διαθήκη. Αν η φράση «στο όνομα του Ιησού» ήταν λειτουργικός τύπος, τότε σύμφωνα με αυτή την λογική, και στο Κολοσσαείς 3:17 πρέπει να είναι λειτουργικός τύπος, οπότε σε ΟΛΑ ό,τι λέμε και κάνουμε πρέπει να λέμε τα λόγια «στο όνομα του Ιησού»! Αντιθέτως, ο λειτουργικός τύπος του βαπτίσματος –όπως επιβεβαιώνει και η μαρτυρία της αρχαίας Εκκλησίας- βρίσκεται στο Ματθαίος 28:19.

3.       Η ερμηνεία που προτείνουν, δηλ. πως στο εδάφιο αυτό ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα είναι απλώς τίτλοι του ίδιου προσώπου του Θεού, και άρα πρέπει να βαπτιζόμαστε στο όνομα του Ιησού, είναι παντελώς άγνωστη στην ιστορία της Εκκλησίας για 19 αιώνες και πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με το κίνημα των Jesus Only (Αντιτριαδικών Πεντηκοστιανών). Είναι δηλ. ένας αιρετικός νεωτερισμός.

4.       Η μαρτυρία της αρχαίας Εκκλησίας δείχνει ότι όλοι οι χριστιανοί βαπτίζονταν στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Το αρχαιότερο εξωβιβλικό χριστιανικό κείμενο, Η ΔΙΔΑΧΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ (80-100 μ.Χ) γράφει για το πώς γίνονταν τότε το βάπτισμα: «Όσο για το βάπτισμα, έτσι να βαπτίζετε: Αφού πείτε προηγουμένως όλα τα σχετικά, βαπτίσατε εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος σε νερό μόλις αντλημένο. Και αν δεν έχεις νερό τέτοιο, βάπτισε σε άλλο νερό. Κι αν δεν μπορείς σε δροσερό, σε χλιαρό. Κι αν δεν έχεις ούτε από το ένα, ούτε από το άλλο, χύσε πάνω στο κεφάλι τρεις φορές νερό εις όνομα Πατρός και Υιού και Αγίου Πνεύματος» (Διδαχή 7:1-3). Όχι μόνο οι πρώτοι χριστιανοί βαπτίζονταν στο όνομα του Τριαδικού Θεού, αλλά και το ένα βάπτισμα το εκτελούσαν με 3 καταδύσεις ή εκχύσεις νερού, πράγμα που δείχνει ότι πίστευαν ότι ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα είναι τρία διαφορετικά πρόσωπα!

Η αρχαία Εκκλησία καταδίκασε την αίρεση αυτή. Ο Ιππόλυτος (180-200 μ.Χ) ένας αρχαίος χριστιανός απολογητής εξήγησε πολύ καλά τα εδάφια που παρερμηνεύουν οι Μονταλιστές για να υποστηρίξουν την πλάνη τους:

«Εάν λέγει: Αυτός είπε ότι ‘Εγώ και ο Πατήρ εν εσμέν’ (Ιωάν. 10:30) προσέξτε και μάθετε ότι δεν είπε ότι ‘Εγώ και ο Πατήρ εν ειμί’, αλλά ‘εν εσμέν’. Διότι το ‘εσμέν’ δεν το λένε για έναν, αλλά αντιθέτως έδειξε δύο πρόσωπα, που είναι μία δύναμη…

     Αν και ο Φίλιππος ρώτησε για τον Πατέρα λέγοντας «Κύριε, δείξε μας τον Πατέρα, κι αυτό μας αρκεί» προς τον οποίον αποκρίθηκε ο Κύριος, λέγοντας «Τόσον καιρό είμαι μαζί σας Φίλιππε, και δεν μ’ έχεις γνωρίσει; Αυτός που έχει δει εμένα, έχει δεί τον Πατέρα,…Δεν πιστεύεις πως εγώ είμαι αχώριστος από τον Πατέρα, κι ο Πατέρας από μένα;» (Ιωάννης 14:8-9, ΝΔΜ Βιβλ.Εταιρίας). Και θέλουν να λένε, ότι με αυτό εδραιώνεται το δόγμα τους, πως ο ίδιος ομολογεί τον εαυτό Του ως Πατέρα. Ας γνωρίσουν ότι επιφέρουν στους εαυτούς τους την μεγαλύτερη εναντίωση, διότι απ’ αυτό το ρητό ελέγχονται. Διότι δεν μπόρεσαν να γνωρίσουν, ούτε να καταλάβουν ή να ατενίσουν την δύναμη του Χριστού, που έδειξε σε όλους και μίλησε ότι είναι ο Υιός. 

  Και τούτο δεν αντιλήφθηκε ο Φίλιππος, καθώς αξίωσε να δει τον Πατέρα. Προς τον οποίον ο Κύριος είπε «Τόσον καιρό είμαι μαζί σας Φίλιππε, και δεν μ’ έχεις γνωρίσει; Αυτός που έχει δει εμένα, έχει δεί τον Πατέρα». Τουτέστιν, εάν εμένα είδες, δι’ εμού τον Πατέρα μπορείς να γνωρίσεις. Διότι δια της όμοιας εικόνας γίνεται καλά γνωστός ο Πατέρας. Εάν δε την εικόνα, που είναι ο Υιός, δεν γνώρισες, πώς θέλεις να δεις τον Πατέρα;  Ότι αυτά έτσι έχουν, το δείχνουν τα παρακάτω: διότι ο Υιός είναι «απεσταλμένος από τον Πατέρα» (Ιωάν. 5:30, 6:29) και «πορεύεται προς τον Πατέρα» (Ιωάν. 13:1, 14:12).

(Εις αίρεσιν Νοητού, κεφάλαιο 7-Μετάφραση στη Δημοτική δική μας).

 

Μανώλης Καλομοίρης

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

1.       WHEN CULTISTS ASK-N.GEISLER-R.RHODES

2.       Βιβλιοθήκη Ελλήνων Πατέρων και Εκκλ.Συγγραφέων-τόμος 6ος.

 


Ημερομηνία καταχώρησης : 03/02/2009 @ 06:11
Τελευταία ενημέρωση : 03/02/2009 @ 06:11
Κατηγορία : ΑΙΡΕΣΕΙΣ-ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ-ΘΕΟΛΟΓΙΑ
Η σελίδα διαβάστηκε 2501 φορές


Print preview Print preview     Τυπώστε την σελίδα Τυπώστε την σελίδα


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Εγγραφείτε στην Ομάδα Αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ για να μπορώ να σας ενημερώνω για ενδιαφέροντα χριστιανικά άρθρα, επιλεγμένες ειδήσεις χριστιανικού ενδιαφέροντος, όπως και για νέες κυκλοφορίες χριστιανικών βιβλίων και μοναδικών προσφορών.
Η λίστα αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ανήκει στις ιστοσελίδες www.diakrisis.gr και www.christianbook.gr. Αφού εγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε μπορείτε να διαγραφείτε εύκολα και απλά.
Όσοι εγγραφείτε θα λάβετε ως δώρο το θαυμάσιο βιβλίο ΓΙΑΤΙ Η ΒΙΒΛΟΣ ΥΠΕΡΕΧΕΙ σε pdf. Μετά την εγγραφή σας θα μπορείτε να το κατεβάσετε από την κατηγορία ΑΡΧΕΙΑ της ομάδας αλληλογραφίας ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ: http://groups.google.gr/group/erevnitis?hl=el.
Για να εγγραφείτε εύκολα και γρήγορα στείλτε κενό email στο erevnitis+subscribe@googlegroups.com και αυτόματα θα εγγραφείτε. :

Ομάδες Google
diakrisis
Επισκεφτείτε την παρούσα ομάδα


ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ
Επισκεφτείτε το ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Πατήστε ΕΔΩ για το Ιστολόγιο ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ.

Μιλάμε για τον ζωντανό Ιησού Χριστό!
^ Πάνω ^